NLP – Betekenis, Technieken en Coaching

NLP

Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) is een reeks technieken en hulpmiddelen die je kunnen helpen je gedachten, gevoelens, emoties en gedragingen te identificeren en te veranderen. Coaches en therapeuten gebruiken het om hen te helpen in hun werk met cliënten. NLP begon als een manier voor mensen om te begrijpen hoe hun hersenen werken, maar het is uitgegroeid tot iets veel meer dan dat.

Wat is NLP?

NLP is een verzameling technieken om je te helpen je leven te verbeteren. Het helpt mensen patronen te herkennen in de wereld om hen heen.  Het staat voor Neuro-Linguïstisch Programmeren, wat verwijst naar de drie gebieden (neuro) die invloed hebben op ons leven (taal), en hoe deze op elkaar inwerken om dingen te laten gebeuren (programmeren). NLP is een vaardigheid die iedereen kan leren.

N staat voor neuro, wat verwijst naar het fysieke deel van je hersenen. LP staat voor Linguïstisch programmeren en deze techniek maakt gebruik van “ankeren”. Hierbij geef je iemand een voorwerp (zoals een pen) en zeg je vervolgens iets in de trant van” elke keer als ik deze pen aanraak…”. De persoon zal vervolgens meer gefocust raken op wat er om hem of haar heen gebeurt.

NLP sessie

Geschiedenis van NLP

NLP werd ontwikkeld door John Grinder en Richard Bandler in de jaren 70. Zij pasten onderzoek toe op het modelleren van menselijke taalpatronen, zodat ze konden leren hoe mensen effectiever met elkaar konden communiceren.

In 1975 ging NLP van start toen Richard en John mensen gingen bestudeerden die als uitstekende communicatoren werden beschouwd. Denk hierbij aan publieke sprekers, verkopers, coaches en psychologen. Zij analyseerden de communicatiestijlen van deze deskundigen. NLP is voortgekomen uit dit analyseproces.

In de loop der tijd is NLP ontwikkeld tot een van de populairste modellen die vandaag de dag worden gebruikt voor coachingsessies op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Bij het effectief inzetten van NLP geeft ons toegang tot onze onbewuste geest. Hierover lees je hieronder meer.

Wat zijn de uitgangspunten van NLP?

In NLP worden de hersenen behandeld als een zelf organiserend systeem. Het menselijk brein maakt voortdurend nieuwe verbindingen tussen neuronen, wat kan leiden tot de ontwikkeling van nieuw gedrag en manieren van denken. Met andere woorden: onze hersenen veranderen altijd, afhankelijk van wat we ervaren en hoe we over dingen denken. In NLP gelooft men dat deze verbindingen worden gemaakt door onze zintuigen (zien, horen, voelen) of door interne gedachten en gevoelens (zoals herinneringen).

Het model dat in NLP wordt gebruikt stelt dat er drie hoofdonderdelen in onze hersenen zijn die gedrag beïnvloeden:

 1. Bewuste geest (onze gedachten)
 2. Onderbewuste geest (al onze herinneringen)
 3. Onbewuste geest (al die dingen die we ons niet herinneren).

Het bewuste brein is verantwoordelijk voor het nemen van beslissingen en het oplossen van problemen, terwijl het onbewuste brein verantwoordelijk is voor motorische vaardigheden zoals lopen. Het onderbewustzijn slaat al onze herinneringen en ervaringen op waar we ons niet bewust van zijn. De hersenen maken voortdurend nieuwe verbindingen tussen neuronen, wat kan leiden tot de ontwikkeling van nieuwe gedragingen en denkwijzen.

NLP technieken en benaderingen

Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) richt zich op het gebruik van taal om persoonlijke ontwikkeling te vergemakkelijken. Het doel is om mensen te helpen hun doelen te bereiken door de manier waarop ze denken te veranderen. Dit is anders dan hen alleen de informatie te geven. Daarom werkt NLP ook altijd beter in praktijksessies met een therapeut, dan als zelfstudie.

Het belangrijkste voordeel van NLP is dat het zeer effectief kan zijn in het helpen veranderen van je gedragspatronen wanneer je dat ook wilt.

Bijvoorbeeld: Als iemand een laag gevoel van eigenwaarde heeft en meer vertrouwen in zichzelf wil dan zou het gebruik van NLP technieken hen kunnen helpen met dat doel. Deze persoon wordt dan aangeleerd hoe hij of zij zich zelfverzekerd kan gedragen. Dit werkt voor de meeste beter dan hen alleen maar vertellen hoe zelfverzekerde mensen zich zouden moeten gedragen in bepaalde situaties.

NLP technieken kunnen gebruikt worden om mensen te helpen om:

 • Gedrag te veranderen
 • Overtuigingen te veranderen
 • Emoties te veranderen
 • De manier waarop ze over dingen denken te veranderen
 • Gevoel van eigenwaarde veranderen

De technieken die voor deze doelen worden gebruikt variëren en omvatten:

 • Verankeren – een associatie tussen twee beelden of gebeurtenissen verankeren, zodat het ene kan worden gebruikt om het andere te activeren
 • Reframing – verandering van perspectief op een situatie, zodat het minder negatief lijkt dan voorheen en in plaats daarvan positiever
 • Submodaliteiten – de manier veranderen waarop je over iets denkt door de interne kenmerken ervan te veranderen, zoals grootte en helderheid in je geestesoog (visualisatietechnieken)

Wie gebruikt Neuro-Linguïstisch Programmeren?

Neuro-Linguïstisch Programmeren wordt gebruikt door therapeuten, coaches, leraren, trainers en managers. Het wordt ook gebruikt door mensen die hun persoonlijke leven willen verbeteren. Zij gebruiken NLP onder andere om hun gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen te vergroten zodat zij effectiever kunnen zijn op hun werk of op school.

NLP wordt ook gebruikt door mensen die hun professionele leven willen verbeteren omdat het hen helpt meer te bereiken in minder tijd.

Mensen die geïnteresseerd zijn in het verbeteren van hun relaties kunnen NLP technieken gebruiken zoals spiegelen en het afstemmen van lichaamstaal om hen te helpen contact te maken met anderen op een emotioneel niveau. Hierdoor kunnen we elkaar allemaal beter begrijpen dan ooit tevoren!

Als jij iemand bent die zijn mentale gezondheid wil verbeteren dan kan Neuro-Linguïstisch Programmeren dat misschien ook doen! Als we het over “geestelijke gezondheid” hebben, dan wordt de toestand van lichamelijk en emotioneel welzijn bedoelt. Met inbegrip van geheugenverlies door hersenletsel of ziekte. Het is belangrijk te erkennen dat, wanneer men zich hopeloos voelt over het leven, dit bijkomende problemen kan veroorzaken zoals angstaanvallen.

NLP man

Hoe kan NLP je helpen?

NLP kan je helpen met een heleboel dingen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende gebieden waar NLP nuttig kan zijn:

 • Communicatie vaardigheden: Als het gaat om communiceren met andere mensen, hebben je woorden en daden een enorme impact op hoe goed anderen zich tot je verhouden. Met NLP leert je hoe een taal effectiever kunt gebruiken, zodat anderen luisteren en begrijpen wat je probeert te zeggen.
 • Zelfvertrouwen: Het is geen geheim dat zelfvertrouwen de sleutel is tot succes in het leven en in het bedrijfsleven – en zelfs eenvoudige dingen zoals rechtop staan of oogcontact gebruiken kunnen een groot verschil maken als het erop aankomt dat mensen zich op hun gemak voelen om ons heen of niet!
 • Relaties: We hebben allemaal relaties nodig in ons leven – of het nu gaat om persoonlijke vrienden of collega’s op het werk – maar soms weten we gewoon niet hoe we andere mensen het beste kunnen benaderen of wat er door hun hoofd gaat als ze met ons omgaan. NLP biedt waardevolle inzichten in deze aspecten van de menselijke psychologie, zodat we betere verbindingen kunnen bouwen (en conflicten vermijden) waar mogelijk!

Hoe kan een NLP coach je helpen?

NLP coaching kan je helpen je doelen te bereiken, je gedrag te veranderen, je denken te veranderen en de manier waarop je met anderen omgaat.

NLP coaching is een doelgericht proces dat mensen helpt los te komen en vooruit te komen in hun leven. De principes en strategieën van persoonlijke groei werken om je te helpen nieuwe niveaus van succes te bereiken op alle gebieden van het leven: carrière, relaties en financiën.

In NLP coaching sessies wordt er samen met de coach gewerkt aan effectieve strategieën om te bereiken wat belangrijk voor je is op persoonlijk of professioneel vlak. Door haalbare doelen te leren stellen en ze op te splitsen in behapbare delen, zul je meer controle over je leven voelen. Het doel is dat jij, de cliënt, de volledige verantwoordelijkheid neemt voor het maken van positieve veranderingen, zodat je krijgt wat JIJ van het leven wilt. Dit kan bijvoorbeeld zijn afvallen of gewoon een gelukkiger gevoel over jezelf!

Een coach bekijkt waar het gebrek aan zelfvertrouwen vandaan komt en waarom het je beïnvloedt. De meeste mensen realiseren zich niet dat ze beperkende overtuigingen hebben totdat iemand hen erop wijst. Daarom kan een coach best nuttig zijn!

NLP opleiding - is het geschikt voor jou?

Als je NLP wilt leren en het in je leven en werk wilt gebruiken, dan is een NLP opleiding iets voor je.

NLP heeft een eenvoudig doel: mensen helpen hun volledige potentieel te bereiken. Je kunt het gebruiken om jezelf of anderen te helpen bereiken wat ze willen in het leven. Door met NLP te werken, worden we ons meer bewust van onszelf en anderen om ons heen, waardoor we betere beslissingen kunnen nemen over ons leven en relaties.

Het verschil tussen NLP coaching en NLP training is dat coaching zich richt op het helpen van mensen om specifieke gebieden van hun leven te veranderen (bijvoorbeeld stoppen met roken), terwijl training kijkt naar hoe we taalpatronen (gesproken of geschreven) universeel kunnen gebruiken om de communicatievaardigheden van mensen in het algemeen te verbeteren.

NLP is een effectief middel, maar het is niet voor iedereen. Het is belangrijk te erkennen dat NLP training een langdurig proces is en geduld en doorzettingsvermogen vereist. Als je niet bereid bent om de nodige inspanning te leveren, verwacht dan geen onmiddellijke resultaten.

Hoe wordt NLP in therapiesessies ingezet?

NLP wordt gebruikt om mensen te helpen hun gedrag te veranderen en uit het leven te halen wat ze willen. Het wordt ook gebruikt om hen te helpen fobieën, verslavingen en depressies te overwinnen.

NLP omvat het gebruik van taalpatronen die door de therapeut kunnen worden gebruikt om mensen te helpen hun denken over een situatie of probleem waarmee ze worden geconfronteerd te veranderen, zodat ze er veranderingen in kunnen aanbrengen. 

De therapeut zal vragen stellen met behulp van de bewuste geest van de cliënt.  Vervolgens kunnen ze die antwoorden gebruiken als basis voor het werken aan onbewuste problemen in de geest. Deze onbewuste problemen zijn namelijk de oorzaak van de bovenliggende problemen in gedrag, relaties of prestaties op het werk of op school (of andere gebieden van het leven).

Als voorbeeld, het onbewuste kan je blokkeren om succes te behalen door iets dat eerder in je leven is gebeurd. Met NLP kun je dit obstakel omzeilen door rechtstreeks met je onbewuste te praten met behulp van hypnose en andere technieken.

Wat is het verschil tussen NLP en Psychologie?

NLP is geen discipline, maar eerder een set van vaardigheden en technieken. Het gaat over hoe je je geest gebruikt om te communiceren met anderen en met jezelf. NLP helpt je om je beste zelf te zijn, terwijl psychologie helpt om bijvoorbeeld gebroken delen van de ziel te helen. Iemand die een ongeluk heeft gehad, kan NLP-technieken leren die hem helpen sneller te herstellen.

Psychologie houdt zich meer bezig met hoe de ziel werkt en waarom mensen zich op bepaalde manieren gedragen. Psychologische studies laten ons zien dat we allemaal verschillende denkpatronen en overtuigingen hebben die ons gedrag beïnvloeden (zowel bewust als onbewust). NLP werkt aan het veranderen van deze onbewuste patronen. NLP is dus een stuk praktischer zodat je bewuster kunt worden over wat je uit het leven wilt halen!

NLP profiteert echter van psychologische theorieën en onderzoek. Veel mensen hebben succes gevonden in het gebruik van NLP technieken, zoals het herkaderen van negatieve ervaringen of het uitdagen van negatieve overtuigingen – maar dit is niet omdat ze zijn opgeleid als psychologen of psychotherapeuten.

Conclusie: NLP is een nuttig instrument om het beste uit jezelf te halen

NLP is een nuttig instrument om je te helpen je beste zelf te zijn, of dat nu betekent dat je beter communiceert, meer zelfvertrouwen hebt of productiever of invloedrijker bent. Het kan je ook helpen als je veerkrachtig wilt zijn in het gezicht van uitdagingen en tegenslag. Het zal je sowieso zelfvertrouwen in de omgang met anderen.

Om NLP zijn magie te laten werken op je leven, zijn een paar eenvoudige stappen nodig:

 • Identificeer wat je tegenhoudt om je volledige potentieel te bereiken – begrijp de blokkades die je tegenhouden om je doelen en dromen te bereiken (bijv. gebrek aan vertrouwen)
 • Weg met deze blokkades door beperkende overtuigingen over jezelf te verwijderen – verander wat er veranderd moet worden in plaats van deze beperkende overtuigingen te laten dicteren hoe dingen uitpakken (bijv. Ik ben niet goed genoeg)

Het doel van NLP is om je leven te verbeteren op de manier die jij zelf kiest. Of het nu is om je sociale vaardigheden te verbeteren of je zelfvertrouwen op te krikken. Als het gaat om positief denken, is er geen tekort aan technieken; van het veranderen van je mindset of het herhaaldelijk herhalen van overtuigingen totdat je ze zelf gelooft!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven