Therapeut worden

Therapeut worden

Ben je tot de conclusie gekomen dat je therapeut wilt gaan worden en je eigen praktijk wilt gaan starten? Dan ben je nu op het goede adres. Hoewel er verschillende soorten therapeuten zijn die werken in bijvoorbeeld het ziekenhuis en hoge diploma’s hebben. Richten wij ons in dit artikel op de zelfstandigen die therapeut willen worden mét of zonder diploma of betreffende opleiding.

Je dient wel altijd eerst een opleiding te behalen om therapeut te worden. Kijk direct op nha.nl of thuiscursus.nl als je nog geen therapeut diploma hebt. Via de link plan je zelf een gratis proefles in.

Het behalen van een Ph.D. of Psy.D. maakt aspirant-therapeuten meer gewilde kandidaten, maar het is niet altijd noodzakelijk om deze te bezitten om te beginnen met je praktijk.

Wat doet een therapeut?

Een therapeut helpt iemand om zijn of haar welzijn te verbeteren. Denk hierbij aan de verbetering van hun functioneren op verschillende gebieden van het leven, of het nu emotioneel, relationeel, beroepsmatig, fysiek of mentaal is.

Therapeuten werken met klanten één-op-één basis of in groepsverband. Sommige therapeuten helpen mensen hun relaties met familieleden of partners te verbeteren, terwijl anderen zich richten op het helpen van mensen om verslavingen of psychische aandoeningen te overwinnen.

Een therapeut creëert een veilige ruimte voor mensen om persoonlijke strijd te delen en hen in staat stellen om gezonde keuzes te maken. Therapeuten werken samen met patiënten om strategieën te ontwikkelen om hun gedrag te veranderen en om te gaan met moeilijke situaties. Hierbij kan groepstherapie of klinische revalidatie helpen.

Therapeuten moeten zich houden aan een ethische code om hun licenties te behouden en effectief te blijven in hun praktijk. Dit betekent dat een therapeut altijd voor de volle 100% moet vertrouwd kunnen worden.

Vaak wordt een therapeut verward met een psycholoog. Hoewel psychologen ook therapeuten kunnen zijn, zijn de twee beroepen niet onderling verwisselbaar. Een psycholoog heeft vaker een hoger diploma dan een therapeut. Dit omdat therapeuten op regionaal niveau worden gereguleerd terwijl psychologen meer gestandaardiseerde (internationale) carrièrepaden hebben.

Therapie praktijk sessie

Welke soorten therapeuten zijn er?

Omdat elk mens een grote verscheidenheid aan problemen kunnen ondervinden, zijn er ook erg veel verschillende specialisaties binnen het beroep als therapeut.

Enkele voorbeelden zijn:

  • Gedragstherapeuten
  • Psychotherapeuten
  • Cognitieve therapeuten
  • Interpersoonlijke therapeuten
  • Mindfulness-gebaseerde therapeuten
  • Kindertherapeuten
  • Huwelijks-en gezinstherapeuten
  • Ergotherapeuten
  • Verslavingstherapeuten

Veel van deze vakgebieden hebben vergelijkbare educatieve en carrière paden, maar sommige hebben ook specifieke eisen. Voor de meeste van deze functies moeten therapeuten namelijk wel een mastergraad in de psychologie of een aanverwant vakgebied behalen. Dit maakt het vervolgens mogelijk om een licentie te kunnen krijgen en een praktijk te starten, mits je voldoende klinische ervaring hebt opgedaan onder begeleiding.

Therapie

Hoe lang duurt het om therapeut te worden?

In de meeste gevallen duurt het minstens zeven tot vijftien jaar om therapeut te worden na het voltooien van je middelbare school. De meeste therapeuten hebben een bachelorsdiploma nodig (gemiddeld 4 jaar), en vervolgens een masterdiploma (gemiddeld 2 jaar ) of een Ph.D in de psychologie (gemiddeld 5 tot 7 jaar).

Maar dan ben je er nog niet. Na het behalen van je diploma moet je ervaring onder begeleiding op doen voordat je jouw officiële licentie als therapeut kunt krijgen.

Op de website van NHA vinden wij wel een opleiding praktische psychologie van 1 jaar waarbij je geen vooropleiding nodig hebt.

Wat maakt een goede therapeut?

Een therapeut moet effectief kunnen communiceren met een cliënt om te kunnen achterhalen wat de cliënt van een therapiesessie verlangt. Dit vereist geduld en luistervaardigheden omdat therapeuten moeten begrijpen waar het probleem van een cliënt uit bestaat voordat ze kunnen beginnen met de behandeling ervan.

Daarnaast moeten therapeuten oplettend zijn, zodat ze dingen kunnen aanvoelen die niet expliciet door de cliënt wordt gezegd. Dit vereist bovendien dat therapeuten vindingrijk en flexibel zijn, zodat ze hun cliënten op een geïndividualiseerde manier kunnen behandelen, gebaseerd op wat hun cliënten nodig hebben en kunnen doen.

Tenslotte moeten therapeuten georganiseerd zijn, zodat zij het werk dat zij met hun cliënten hebben gedaan kunnen bijhouden. Zo kan er op een gestructureerde en begripvolle manier met de cliënt om worden gegaan. Dit wederzijds begrip is de sleutel tot elke therapiesessie.

Wat te doen voordat je jouw eigen praktijk kunt opstarten?

Nadat je jouw opleiding gehaald hebt en je certificering en licenties binnen zijn, kun je beginnen met het starten van jouw eigen praktijk. Hiervoor dien je je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel.

Daarnaast moet je jouw therapeutische praktijk laten voldoen aan de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz). Dit zijn de wettelijke eisen waar goede zorg aan moet voldoen, zodat de overheid kan garanderen dat iedereen goede zorgt krijgt.

Tot slot is het verstandig om voor jezelf te bepalen of dat je wilt dat jouw behandelingen ook worden vergoed door zorgverzekeraars. Hiervoor dien je medische kennis volgens PLATO-eisen op HBO niveau te hebben gevolgd. Hiermee kun je je aanmelden bij een erkende beroepsorganisatie.

Praktijk opstarten therapeut

Eigen praktijk beginnen

Het beginnen en laten groeien van een eigen praktijk kan best moeilijk zijn. Je moet je eigen klanten vinden, een eigen website maken en aan marketing doen. De Bloom Academy kan jou hierbij helpen. Hier vind je alle kennis, begeleiding en extra motivatie die je nodig hebt om jouw praktijk succesvol(ler) te maken. Je komt hier ook in contact met andere therapeuten, die in hetzelfde schuitje als jij zitten. Momenteel kun je 30 dagen lang gratis lid van worden om hier waardevolle kennis uit te halen.

Bloom therapeuten en coaches

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven