
We kennen het allemaal wel, verveling. Niet voor niets stamt het af van het wordt vervelend. Verveling is iets waar we niet vrolijk van worden en geen energie van krijgen. Voel je weer energiek na het volgen van een van deze tips hieronder. Wij hebben namelijk 23 tips tegen verveling voor je op een rijtje gezet.
Wat is verveling?
Verveling is een veel voorkomend gevoel wat speelt op alle leeftijden. Verveling kan optreden wanneer je je energiek voelt, maar nergens je energie op kunt richten. Je wilt iets doen, maar je weet niet wat. De dag is saai en de tijd lijkt stil te staan. Verveling ervaar je als in principe alles goed met je gaat en je opzoek bent naar iets enerverends of spannends, een nieuwe uitdaging bijvoorbeeld.
Wat zijn de symptomen van verveling?
Verveling wordt gekenmerkt door een leeg gevoel, maar ook door een gevoel van frustratie over die leegte. Wanneer je je verveelt, kun je een beperkte aandacht spanne hebben en een gebrek aan interesse in wat er om je heen gebeurt. Vaak voel je je futloos, vermoeid of nerveus. Soms klaag je dan ook over verveling als je je ongemakkelijk voelt bij het omgaan met deze gedachten of gevoelens.
Wat veroorzaakt verveling?
Verveling wordt door iedereen verschillend ervaren en ook de oorzaken zijn erg breed. In sommige gevallen kan verveling ontstaan door:
- Een laag niveau van mentale stimulatie: je herhaalt bijvoorbeeld vaak dezelfde activiteit of hebt geen uitdaging meer en raakt hierdoor verveeld.
- Gebrek aan keuze of controle over je dagelijkse activiteiten: je hebt het gevoel niet in staat te zijn nieuwe benaderingen van de activiteit uit te proberen.
- Gebrek aan gevarieerde interesses: Je vind gewoon niets leuk en raakt gauw verveeld.
- In sommige gevallen kan verveling ook een teken zijn van dat je lichaam te weinig dopamine aanmaakt. Dit stofje zorgt voor een gevoel van geluk.
Wat zijn de negatieve gevolgen van verveling?
Op korte termijn is verveling iets wat bij het leven hoort. Het is heel normaal om je af en toe verveeld te voelen. Jezelf structureel verveeld voelen is wel een probleem. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot depressie of een bore-out. De volgende 2 negatieve gevolgen zien we terug bij mensen die voor een langere periode verveeld zijn:
- Drank en drugs: Als je jezelf verveeld kun je opzoek gaan naar andere middelen om jezelf op korte termijn beter te voelen. Drank en drugs is voor sommige een oplossing om je op korte termijn in een andere gemoedstoestand te brengen. Het gevaar is dat dit kan leiden tot een verslaving
- Mentale afwezigheid: Je hebt weinig aandacht voor anderen, je bent snel afgeleid en je hebt een slechte concentratie omdat je brein niet getraind is om ergens op te focussen.
Wat zijn de positieve gevolgen van verveling?
Ja echt, er zijn ook positieve gevolgen van verveling! Deze staan vooral in verband met verveling op de korte termijn. Je voor een korte periode op de dag verveeld voelen kan dus erg goed voor je zijn.
De volgende gevolgen zien we terug bij mensen die voor een korte periode op de dag verveeld zijn:
- Creativiteit: Verveling kan ervoor zorgen dat je bewust wordt van waarmee je mee bezig bent. Even een moment van bezinning in de drukte van de dag. Dit geeft je de mogelijkheid om na te denken over hoe je dingen anders zou kunnen doen in je leven of op je werk. Het is niet voor niets dat de beste en meest creatieve ideeën ontstaan als je onder de douche staat of als je net op bed ligt en je telefoon hebt weggelegd!
- Rust & Tevredenheid: Zoals al eerder in dit artikel werd vermeld kan verveeldheid juist betekenen dat het goed met je gaat. Verveling wordt namelijk vaak ervaren als je geen zorgen aan je hoofd hebt en je opzoek bent naar nieuwe prikkels. Besef dit als jij verveeld op de bank ligt en wees hiermee tevreden! Geef je brein de tijd om even tot rust te komen in alle hectiek van het leven.
Oplossing voor verveling
Verveling zal op de lange termijn blijven toeslaan zolang jij geen nieuwe uitdaging of tijdverdrijf voor jezelf zoekt. Hieronder geven wij jou een aantal tips tegen verveling.
- Ga om de maand opzoek naar een nieuwe uitdaging of challenge. Probeer bijvoorbeeld 30 dagen achter elkaar Yoga of probeer elke week 1 nieuw boek uit te lezen.
- Ga opzoek naar een hobby. –> Bekijk onze website voor alle hobby’s
- Rekken –> Wordt flexibeler en mobieler
- Ademhalingsoefeningen –> Zorg voor rust in je hoofd
- Reflecteren –> Reflecteer de afgelopen week of het afgelopen jaar. Wat kun je verbeteren?
- To do list maken
- Bucketlist maken (en afronden)
- Shoppen (online)
- Kast opruimen
- Yuccies
- Zoek uit hoe je online geld kunt verdienen
- Bel met die verre vriend in Azië –> Gebruik Talk 360 om goedkoop internationaal te bellen
- Foto’s verwijderen en overige apps verwijderen –> Mobiel opschonen
- Podcasten
- Toysforjoy.nl, de naam zegt genoeg…
- Dumpert.nl
- Gebruik chatapps en ga online chatten (of tinderen)
- Ga naar vakantieveilingen en doe een impuls aankoop van iets dat je niet nodig hebt
- Klaar? Doe hetzelfde op belevenissen.nl
- Probeer zo lang mogelijk ijskoud te douchen
- Pak je fiets en fiets naar de stad
- Ga haken
- Leer hoe je sushi moet maken
Dit waren dan de 23 tips die je moeten helpen om de verveling tegen te gaan. Sommige zijn geschikt voor de verveling op de korte termijn andere zijn meer voor de lange termijn. In principe is een hobby vinden de allerbelangrijkste oplossing om verveling tegen te gaan. Op deze site vind je momenteel ongeveer 200 verschillende hobby’s. Gecategoriseerd naar jouw smaak. Er zit vast wat voor je tussen, succes met de zoektocht!